TOP 3 zamienniki cukru

04:34:00

Nie będę rozwodzić się na razie na temat wszystkich możliwych słodzików, bo wielu nawet u nas nie dostaniemy, ale warto według mnie wspomnieć o tych trzech, które są już od jakiegoś czasu dostępne w wielu sklepach, są smaczne, mają mniej kcal, a niektóre przydają się też przy wypiekach - nie tylko przy słodzeniu kawy z rana :)

3 miejsce: STEWIA
Glikozydy stewiolowe to organiczne związki chemiczne, które odpowiadają za słodki smak liści stewii. Właśnie te związki są potocznie nazywane Stewią i pod tą nazwą kupujemy ją w sklepach pod różnoraką postacią. Są słodsze od normalnego cukru nawet o 300 razy. Podopiecznym z cukrzycą polecam stewię, bo nie wywołuje ona zmiany stężenia glukozy we krwi.

+ Nie mają kcal -> nie są przyswajane przez ludzki organizm, więc nie dostarczają nam żadnych kalorii
+ Wskazane przy cukrzycy i nadciśnieniu
+ Zdrowy, ale przede wszystkim naturalny zamiennik cukru
+ Pomaga utrzymać prawidłowy apetyt i trawienie
+ Działa antyseptycznie, dlatego dodawana jest również do kosmetyków, w tym maseczek do twarzy

- Gorzki posmak, który ja na przykład bardzo wyczuwam i przeszkadza mi. Niektórzy jednak są na niego obojętni. Kwestia gustu i smaku :)
- Nie nadaje się do wypieków (podobno kryształki są lepsze, bo są wymieszane z erytrytolem, ale mowa tu o czystej stewii). Nie zmienia się w karmel jak zwykły cukier, nie dodaje kruchości wypiekom i nie jest pożywką dla drożdży
- Cena

2 miejsce: KSYLITOL

Cukier otrzymywany z brzozy (ostatnio również z tańszej kukurydzy)

+ Nadaje się do wypieków
+ Ma o wiele mniej kcal niż cukier spożywczy
+ Smak jest dobry, nie jest gorzki jak stewia
+ Dobry dla diabetyków
+ Zwiększa przyswajanie wapnia, więc będzie dobry u osób dotkniętych osteoporozą
+ Ma działanie przeciwpróchnicze

- Nie jest bezkaloryczny, jego indeks glikemiczny wynosi 8
- Często wywołuje problemy trawienne w przeciwieństwie do np. erytrytolu
- Cena

1 miejsce: ERYTRYTOL

Osobiście używam tylko tego słodzika ze względu na smak i fakt, że nie ma kalorii. Wytwarzany jest on w procesie naturalnej fermentacji. Występuje naturalnie między innymi w winogronach i gruszkach. Grzyby (przypominające drożdże) zamieniają glukozę w erytrytol. Po filtracji, krystalizacji i suszeniu otrzymujemy czysty produkt.

+ Nadaje się do wypieków, gotowania i słodzenia
+ Dobry w smaku
+ Równoważy również smak stewii, balansując gorycz po wymieszaniu.
+ Nie jest przyswajalny przez ludzki organizm, więc nie zawiera kcal i ma zerowy indeks glikemiczny
+ Nie powoduje próchnicy
+ Dobry dla diabetyków
+ Nie wywołuje efektu przeczyszczającego w przeciwieństwie do ksylitolu czy maltitolu

- Cena, innych minusów nie widzę :)

PODSUMOWUJĄC
Słodziki to świetna alternatywa dla cukru, szczególnie kiedy uwielbiacie wszystko co słodkie - jak JA - a jesteście na redukcji, ale też kiedy chcecie po prostu wyeliminować cukier, a zdrowe odżywianie jest dla Was istotne.
Są tak samo słodkie lub nawet słodsze niż zwykły cukier spożywczy, a mają właściwości prozdrowotne, przeciwdziałają próchnicy, są dobre dla diabetyków, bezpieczne podczas ciąży i jedynym minusem jest w zasadzie cena. Pamiętajmy jednak, że zdrowe są tylko te naturalne alternatywy, nie np. aspartam.

You Might Also Like

1 comments

  1. Ale czy erytrol na skalę przemysłową jest produkowany chemicznie czy naturalnie ?

    OdpowiedzUsuń

Subscribe